Δελτίο Τύπου από την Εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα Ζώα Συντροφιάς "ΑναΖΩΟγόνηση"

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μας προσκάλεσε να συμμετάσχουμε στην Εκδήλωση “ΑναΖΩΟγόνηση”, με ομιλήτρια την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωάννα Γαλανού, σαν ένας από τους 5 προσκεκλημένους Φορείς που ασχολούνται με τα Ζώα Συντροφιάς.

Ειδικά ευχαριστούμε για την Πρόσκληση τον Γραμματέα ΣΣ&Ε κ. Χρήστο Ταραντίλη & την Αναπληρώτρια Γραμματέα κ. Μαίη Ζαννή & τους συγχαίρουμε για την άρτια διοργάνωση !
Συγκεντρώθηκε την Τετάρτη 21.11 σε Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Παλαιού Ψυχικού πλήθος Ζωοφίλων & Δημοσιογράφων & ήταν πραγματικά μία διαφορετική, θετικής προσέγγισης Εκδήλωση για τα Ζώα Συντροφιάς.

 • Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των ομιλητών, έκλεισε την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή Εκδήλωση, μιλώντας στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα & τους γύρω χώρους. Επιγραμματικά διαβάστε παρακάτω κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του.
 • “Είμαι λοιπόν, εδώ, όχι μόνο για να στηρίξω με την παρουσία μου αυτή τη δράση, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για έναν ακόμα λόγο ο οποίος είναι πάρα πολύ απλός: αγαπώ πολύ τα ζώα. Αλλά ταυτόχρονα δεν έχω την απαίτηση από όλους τους συμπολίτες μου να αγαπούν τα ζώα όσο τα αγαπώ εγώ. Έχω όμως την απαίτηση να τα σέβονται ως έμβια όντα τα οποία έχουν και αυτά τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο”.
 • Θεωρεί ως πρώτη κεντρική προτεραιότητα την ανάγκη για έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που διέπει το πλαίσιο προστασίας των ζώων στην πατρίδα μας.
 • Δεσμεύθηκε ότι εντός των πρώτων 6 μηνών της νέας διακυβέρνησης -εφόσον εμπιστευτούν οι Έλληνες την ΝΔ- η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα πιο προχωρημένα νομικά πλαίσια τα οποία έχουν σήμερα Ευρωπαϊκές σύγχρονες χώρες.
 • Αντιλαμβάνεται & προτίθεται να δουλέψει πάνω σε αυτό, ότι χρειάζεται παιδεία πρωτίστως για να υπάρχουν συνειδητοποιημένοι ιδιοκτήτες ζώων που δεν θα εγκαταλείπουν τα ζώα τους, για να μην υπάχουν φαινόμενα κακοποίησης.
 • “Η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο. Αυτό, λοιπόν, το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά. Έχουν φορολογηθεί τα πάντα, ας μη φορολογήσουμε και τα ζώα συντροφιάς. Αυτό το ξεχνάμε τελείως” είπε χαρακτηριστικά. 
 • Τελικά στόχος μας θα πρέπει να είναι “κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο. Διότι αυτό πραγματικά συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες, τις πιο προχωρημένες. Αν έχουμε ήδη έναν πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, πώς περιορίζουμε την αναπαραγωγή σήμερα; Πουλάμε, παραδείγματος χάριν ή δεν πουλάμε ζώα σε Pet Shops; Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχω. Ξέρω ότι διάφορες χώρες δεν επιτρέπουν την πώληση των ζώων σε Pet Shops”.
 • “Με ποιο τρόπο προχωράμε και γίνονται οι στειρώσεις και ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο διέπει τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων;”
 • “Όπως πρέπει να συζητήσουμε και με τους κτηνιάτρους για το πλαίσιο της τιμολόγησης του τσιπαρίσματος των ζώων. Διότι σήμερα υπάρχει από ότι γνωρίζω ένας τιμοκατάλογος, ο οποίος σε ένα βαθμό είναι οικονομικά επιβαρυντικός για μια οικογένεια”.
  “Θέλω να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, το οποίο αφορά συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος. Θα είμαστε πολύ ανοιχτοί στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης: να μπορούμε να εντάξουμε και μια διάταξη η οποία αποτυπώνει και Συνταγματικά τα δικαιώματα των ζώων”.
 • “Να πω σε όλους τους αρμόδιους οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ, ότι ο διάλογος τον οποίο έχουμε ξεκινήσει θα συνεχιστεί και ότι περιμένουμε από εσάς τις συγκεκριμένες σας προτάσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να διέπει το καθεστώς προστασίας των ζώων”.
 • “Είμαστε πάντα πολύ καλοί στη χώρα μας στο να ασκούμε κριτική, είμαστε λιγότερο καλοί όταν πρέπει να συνθέτουμε απόψεις για να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Αυτό λοιπόν θα ζητήσω από εσάς”.
 • “Και βέβαια, ο τελικός διαιτητής πρέπει να είμαστε εμείς, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα υπάρχει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ζώων, σύγχρονο, Ευρωπαϊκό, το οποίο θα ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές στα ζητήματα αυτά, εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης. Και ότι το πλαίσιο αυτό θα συνδιαμορφωθεί με ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει πολλά στην προσπάθεια προστασίας των ζώων και γνωρίζουν το αντικείμενο πολύ καλύτερα από εμάς”.
 • Επιγραμματικά τα κεντρικά σημεία από την ομιλία της Ιωάννας Γαλανού
 • Ξεκίνησε χαιρετώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη & τον Δήμαρχο Ψυχικού κ. Παντελή Ξυριδάκη & ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας που σε συνδυασμό με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής την προσκάλεσαν δίνοντάς της την ευκαιρία να εκφράσει σαν Πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, στην ΑναΖΩΟγονητική αυτή Εκδήλωση, τις θέσεις του ΚΟΕ σχετικά με τα αγαπημένα Ζώα Συντροφιάς.
 • Είπε τι ακριβώς είναι Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, μη κερδοσκοπικό Σωματείο αναγνωρισμένο από το 1984, ένα από τα 95 Μέλη της FCI, που εκφράζει Πανελλαδικά τους κυνόφιλους που ενδιαφέρονται για την διατήρηση των Ελληνικών & μη Φυλών Σκύλων. Αρμόδιος επίσης φορέας για την μελέτη, έρευνα, σύνταξη Προτύπων, καταγραφή, προώθηση & ανάπτυξη των Ελληνικών –γηγενών- Φυλών Σκύλων. Επίσης ότι ο ΚΟΕ αποτελεί κατά βάση τη μεγαλύτερη (ουσιαστικά ομοσπονδιακή) κυνοφιλική δομή στην Ελλάδα, αφού αριθμεί υπό την αιγίδα και την έγκρισή του συνολικά εβδομήντα δύο (72) Κυνοφιλικά Σωματεία, όλα εγκεκριμένα από τις κατά τόπους Δικαστικές Αρχές.
 •  Εξήγησε ότι ο ΚΟΕ εργάζεται μεθοδικά & με επιστημονική προσέγγιση για τις Ελληνικές Φυλές όπως για παράδειγμα ότι για τον Κρητικό Λαγωνικό έχουν & από τον αρμόδιο Όμιλο Φυλής του γίνει μεγάλα βήματα, γενετικές μελέτες-αναλύσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού με ειδίκευση στους Λαγωνικούς Σκύλους, μορφολογικές & σωματομετρικές καταγραφές, ιατρικοί έλεγχοι για κληρονομικά ή άλλα νοσήματα, με σκοπό την σταθεροποίηση του Τύπου της Φυλής, την διεύρυνση της γονιδιακής δεξαμενής & την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τον απώτερο στόχο, δηλαδή την Διεθνή τους Αναγνώριση από την FCI. Η ύπαρξη της αρχέγονης αυτής Φυλής αποδεικνύεται & από ευρήματα του Μινωϊκού Πολιτισμού, αλλά & ευρήματα που υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, όπως ο σφραγιδόλιθος, εύρημα από το 1600-1450 πΧ, που απεικονίζει τον Κρητικό Λαγωνικό. Κλείνοντας το κομμάτι αυτό είπε ότι “Αυτονόητα αυτό σημαίνει διάσωση της Πολιτιστικής αυτής Κληρονομιάς μας”.
 • Όπως όλα τα ζώα, έτσι & οι Σκύλοι διαχωρίζονται σε Φυλές. Δεν είναι λοιπόν ΤΑΜΠΟΥ λοιπόν η διάσωση, η διατήρηση & ανάπτυξη των Γηγενών Φυλών μας, αλλά & όλων των άλλων. Όπως δεν είναι ταμπού να προστατεύουμε & να διασώζουμε την Θαλάσσια Χελώνα CARETTA-CARETTA, την Μεσογειακή Φώκια MONACHUS MONACHUS & όλες τις Φυλές των Αλόγων, Προβάτων, Αγελάδων, αλλά & των άγριων Ζώων.
 • Ο ΚΟΕ στηρίζει την επιλεκτική αναπαραγωγή & μόνο.
 • Ότι η ηλεκτρονική ταυτοποιίηση (microchip) είναι προϋπόθεση για την εγγραφή & Έκδοση Γενεαλογικού Χάρτη, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες είναι απόλυτα ελεγχόμενοι & άρα αποκλείεται η περίπτωση εγκατάλειψης. Η Καθαρόαιμη αναπαραγωγή δεν δημιουργεί αδέσποτα !
 • Ο σκύλος συντροφεύει τον άνθρωπο είτε είναι ημίαιμος είτε καθαρόαιμος, με τη διαφορά ότι οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι εξειδικευμένοι σε ρόλους-καθήκοντα που υπαγόρευσε το πέρασμα του χρόνου & η ιστορία του ανθρώπινου γένους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι Σκύλοι που συμμετέχουν ενεργά στην Κοινωνική Ζωή, είτε σαν Οδηγοί Τυφλών, Ανιχνευτές Εκρηκτικών, Ναρκωτικών, Διαβήτη, Καρκίνου, Επιληψίας, Διασώστες, Σωμάτων Ασφαλείας & Στρατού, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Καθαρόαιμοι & μάλιστα συγκεκριμένων Φυλών.
 • Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι ένα θλιβερό φαινόμενο, όχι όμως σε σύνδεση με την Καθαρόαιμη Αναπαραγωγή.
 • Ασχολούμαστε όλοι μας είπε με ζωντανά συναισθανόμενα πλάσματα, η υγεία & η ευζωία των οποίων, είναι για εμάς, όπως για όλο τον πολιτισμένο κόσμο πρωτεύουσας σημασίας & εξήγησε τις 5 Ελευθερίες του Καθηγητή Roger Brambell που περιγράφουν πέντε πτυχές της Ευζωίας των Ζώων.
  * Ελευθερία από Πείνα & Δίψα με εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο νερό & διατροφή τέτοια ώστε να διατηρεί υγεία & σθένος
  * Ελευθερία από Δυσφορία παρέχοντας ένα κατάλληλο περιβάλλον που περιλαμβάνει στέγη & ένα άνετο χώρο ανάπαυσης
  * Ελευθερία από Πόνο, Πληγή ή Ασθένεια
  * Ελευθερία να Εκφράζουν Φυσιολογική Συμπεριφορά
  * Ελευθερία από Φόβο & Δυσφορία
  Οι 5 Ελευθερίες πρέπει κατ’ ελάχιστον να τηρούνται για όλα τα ζώα.
 • Η θέση του ΚΟΕ είναι ότι για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η ύπαρξη αδεσπότων, επιβάλλεται η αγαστή συνεργασία όλων των ενεχόμενων Φορέων & ότι ως ΚΟΕ είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε όπου χρειαστεί !
  Προκειμένου να πετύχουμε την ευζωία των ζώων συντροφιάς, θα πρέπει:
  * Να αναλύσουμε την κατάσταση στη χώρα μας
  * Να αντιληφθούμε ότι διαφορετικές ομάδες ανθρώπων έχουν διαφορετικές ανάγκες, οπότε επιλέγουν διαφορετικό ζώο συντροφιάς
  * Να φτιάξουμε ένα σχέδιο για επικοινωνία & επιμόρφωση του κόσμου.
  * Να αναθεωρήσουμε αν χρειάζεται το Πρόγραμμά μας, σε συνεργασία με ειδικούς
 • Κλείνοντας είπε: Εκπροσωπώντας τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος θα ήθελα να πω ότι Σκοπός μας είναι (& πρέπει να είναι για όλους) να κάνουμε τις ζωές τους τόσο ευτυχισμένες, όσο κάνουν & αυτά τις δικές μας !!!