ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣχΝ “ΑΡΓΟΣ” ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

thank you small

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣχΝ “ΑΡΓΟΣ” ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
ΣΑΡΩΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ    ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΣΘΗΜΑ
σχετικά με:
“ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ” ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
&
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Ως γνωστόν, από το βράδυ της 6ης Μαΐου και για δύο εβδομάδες ακριβώς (μέχρι και τις 20.5.2021, το βράδυ) τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα AΡΓΟΣ” στην οποία και κλήθηκαν οι πολίτες να συμμετάσχουν, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους.

Η συμμετοχή υπήρξε ενδεικτική του ενδιαφέροντος των πολιτών ήδη από την πρώτη ημέρα της διαβούλευσης. Με το πέρας της, καταμετρήθηκαν συνολικά 28.322 σχόλια, αριθμός ρεκόρ, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του αντικειμένου του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα άρθρα του ΣχΝ μονοπώλησαν εξαρχής το ενδιαφέρον, όπως άλλωστε προκύπτει και από τον τελικό αριθμό των δημοσιευθέντων σχολίων. Ενδεικτικά, υπό το Άρθρο 5 διατυπώθηκαν 10.633 σχόλια, υπό το Άρθρο 6 υποβλήθηκαν 4.431 σχόλια και υπό το Άρθρο 33 καταχωρίστηκαν 2.508 σχόλια.

 •  Το Άρθρο 5 του ΣχΝ θεσπίζει, μεταξύ άλλων, ως “υποχρεωτική τη στείρωση όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων”, με μόνες εξαιρέσεις την υπερηλικότητα και την ασθένεια και είναι αυτό που έχει προκαλέσει πραγματική “θύελλα” διαμαρτυριών των πολιτών.

  • Από τα (αναγνωσθέντα και καταμετρηθέντα ένα προς ένα) σχόλια της διαβούλευσης υπό το συγκεκριμένο άρθρο προκύπτει ότι 8.285 [επί συνόλου 10.633] πολίτες (ποσοστό 77,92%!) αντιτίθενται έντονα στη νομοθετική πρόβλεψη για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, 2.016 διάκεινται θετικά και την υποστηρίζουν (ποσοστό 18,96%), ενώ 332 διατύπωσαν ουδέτερα ή άσχετα σχόλια (ποσοστό 3,12%). Αναδεικνύεται, συνεπώς, μια σαφής και ξεκάθαρη αναντιστοιχία της κυβερνητικής επιλογής με το δημόσιο αίσθημα, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) υπήρξε πρωτοπόρος στην μέσω της διαβούλευσης (ως μέσου δημοκρατικής έκφρασης με δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματολογίας, σε αντίθεση με άλλα μέσα διαμαρτυρίας) ανάδειξη των νομικών (αντισυνταγματικότητα, αντίθεση στο κοινοτικό δίκαιο, παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας), βιοηθικών (απειλή εξαφάνισης των καθαρόαιμων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών σκύλων, παραβίαση των ίδιων των διακηρυγμένων αρχών και κανόνων ευζωίας των σκύλων) και ιατρικών (υποχρεωτικότητα χειρουργικής ιατρικής πράξης με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, συνεπαγόμενης διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ολόκληρο είδος με σκοπό τη μείωση του αριθμού του) δυσαρμονιών της νομοθετικής επιλογής και προέτρεψε τα Μέλη του, τους απανταχού κυνόφιλους και όλους τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να λάβουν θέση στο μείζον αυτό ζήτημα. Η ανταπόκρισή Σας υπήρξε πραγματικά ανεπανάληπτη, πέρα από κάθε προσδοκία, γι’ αυτό θα θέλαμε και δημοσίως να ευχαριστήσουμε καθεμιά και καθέναν από Σας ξεχωριστά για τη συμμετοχή του στην εκπομπή του ισχυρότατου αυτού (και προς πάσα κατεύθυνση) μηνύματος !

 •  Στο Άρθρο 6 του ΣχΝ “απαλείφθηκε κάθε αναφορά στους Eρασιτέχνες Eκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης”, με προφανή υπαναχώρηση από τις διακηρύξεις της ίδιας της Κυβέρνησης κατά την ανακοίνωση του προγράμματος “ΑΡΓΟΣ” τον Οκτώβριο του 2020.

  • Από τα (αναγνωσθέντα και καταμετρηθέντα ένα προς ένα) σχόλια της διαβούλευσης υπό το συγκεκριμένο άρθρο προκύπτει ότι 3.652 [επί συνόλου 4.431] πολίτες (ποσοστό 82,42%!!) επιθυμούν τη θεσμική κατοχύρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής, ενώ 779 (ποσοστό 17,58%) διατυπώνουν αντίθετα ή μη σχετιζόμενα με το θέμα αυτό σχόλια. Αναδεικνύεται, συνεπώς, και εδώ μια ισχυρή τάση αποδοκιμασίας της κυβερνητικής μεταστροφής εν σχέσει τόσο με τα ισχύοντα με βάση το Ν. 4039/2012, όσο και με τα αρχικώς ανακοινωθέντα από την ίδια την Κυβέρνηση.

Δικαίως, δε, καυτηριάζεται η συγκεκριμένη μεταστροφή, δεδομένου ότι ο θεσμοθετημένος σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου ερασιτέχνης εκτροφέας (hobbyist breeder, home breeder) είχε θεσμική κατοχύρωση και στη χώρα μας, καθώς άδεια Eρασιτέχνη Eκτροφέα προβλέπεται κανονικά στον (ισχύοντα) νόμο 4039/2012 και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα γίνει, πια, εν μια νυκτί παράνομος!

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) πρωτοστάτησε στην ανάδειξη και της συγκεκριμένης παλινωδίας, προτείνοντας στα Mέλη του, στους Ερασιτέχνες Εκτροφείς του και στους φίλους του, να διαμαρτυρηθούν και Σας ευχαριστεί θερμά για την ενεργό συμμετοχή!

 • Τέλος, με το Άρθρο 33, “συστήνεται επταμελής Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου”, στην οποία ωστόσο δεν προβλέπεται η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.).

  • Από τα (αναγνωσθέντα και καταμετρηθέντα ένα προς ένα) σχόλια της διαβούλευσης υπό το συγκεκριμένο άρθρο προκύπτει ότι 2.194 [επί συνόλου 2.508] πολίτες (ποσοστό 87,48%!!!) προτείνουν τη συμμετοχή εκπροσώπου του Κ.Ο.Ε. στην Επιτροπή, αναδεικνύοντας τη σχετική παράλειψη.

Η συμμετοχή των κυνοφίλων, αλλά και το εντυπωσιακό ποσοστό επί του συνόλου των σχολίων, σε ένα ”τεχνικό” ζήτημα, όπως η συμμετοχή εκπροσώπου σε μία Επιτροπή με καθαρά γνωμοδοτική αρμοδιότητα φρονούμε ότι αναδεικνύει το θεσμικό βάρος του Κ.Ο.Ε. ως μόνου θεσμικού εκπροσώπου των Ιδιοκτητών Καθαρόαιμων Σκύλων και των Ερασιτεχνών Εκτροφέων στην Ελλάδα, αποκλειστικού φορέα έκδοσης των πιστοποιητικών καθαροαιμίας των σκύλων (Pedigree) [στα οποία αναφέρεται το ίδιο το ΣχΝ στο άρθρο 39] και ταυτόχρονα αποκλειστικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I.). Και γι’ αυτό, όπως και για όλα τα προηγούμενα,

Σας ευχαριστούμε θερμά !

Καλούμε τα Μέλη μας, τους Κυνοφιλικούς Ομίλους υπό τον Κ.Ο.Ε. και όλους τους Κυνόφιλους σε επαγρύπνηση, χωρίς άναρθρες κραυγές, αλλά με ευπρέπεια, επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση, ώστε να αναδείξουμε σε όλους τους φορείς το δίκαιο των προτάσεών μας !!!

 

COMPLETION OF THE ELECTRONIC PUBLIC CONSULTATION ON LAW "ARGOS" FOR PETS

The citizens‘ participation in the consultation was enormous

It was clear that the controversial governmental proposals were disputed by the public feeling

These were:

 • Blanket mandatory sterilization of owned pets
 • Banning of Hobby Breeding

The results of the Public Consultation

 • Mandatory Sterilization:
  • AGAINST: 77,92%
  • PRO: 18,96%
  • UNRELATED: 3,12%
 • Banning of Hobby Breeding
  • AGAINST: 82,42%
  • PRO & UNRELATED: 17,58%

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ »