Σκύλοι στην υπηρεσία του ανθρώπου για τον Covid-19 / Dogs helping in the detection of Covid-19 to humans

Ερευνητές στο EARA μέλος του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φιλανδίας, εκπαίδευσαν με επιτυχία σκύλου, για να ανιχνεύουν τον Covid-19 σε ανθρώπινα δείγματα, χρησιμοποιώντας την αίσθησή τους της όσφρησης. Οι Σχολές κτηνιατρικής & ανθρώπινων φαρμάκων του Πανεπιστημίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επαναεκπαιδεύσουν σκύλους ανίχνευσης – που έχουν χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζουν ασθένειες όπως τον καρκίνο – ώστε να εντοπίζουν τον Covid-19 σε θετικά δείγματα ούρων, με υψηλά επίπεδα επιτυχίας μέχρι στιγμής.
Το πρόγραμμα “Wise Nose-Suomen hajuerottelu ry”, συγκέντρωσε δείγματα ασθενών & μετά εκπαίδευσε σκύλους για καθήκοντα διαχωρισμού οσμών, χρησιμοποιώντας τους σε κέντρα περίθαλψης, για να ελέγχουν τους εργαζόμενους & σε αεροδρόμια στον έλεγχο διαβατηρίων για να εντοπίζουν ασθενείς με Covid-19. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι πιθανό ότι οι σκύλοι θα χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσία σε ένα μήνα.
Ο Κυνολογικός Όμιλος Κυριών της Φιλανδίας, με υπερηφάνεια δώρισε 10.000,00€ για το Πρόγραμμα αυτό, δυναμώνοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ κοινωνίας & αδελφότητας των σκύλων, αποδεικνύοντας την πολυπραγμοσύνη & την εκπαιδευσιμότητα των καθαρόαιμων σκύλων οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την στην ανθρωπότητα.
Δύο Σνάουτσερ Φιλανδικής εκτροφής, εργάζονται σαν ανιχνευτές σκύλοι, εκπαιδευμένοι από το μηδέν για να επιτελούν αυτό το απίστευτο έργο. O Zetka (Wanhan Purolan Zetor) & ο Vunjo (Wanhan Purolan Volvo), οι οποίοι ανήκουν και οι δύο στην Heidi Nissinen, υπερήφανος εκτροφέας των οποίων είναι η Martina Cittova-Kontu, είναι τώρα μέλη αυτής της εκλεκτής ομάδας σκύλων Covid-19. Ο Vunjo ξεκίνησε νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο και η Zetka μόλις πριν από πέντε μήνες, μαθαίνοντας πολύ γρήγορα.
Το πρόγραμμα στέφθηκε με τεράστια επιτυχία για έναν πολύ σημαντικό λόγο – οι σκύλοι έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν την παρουσία του ιού στους ανθρώπους, ακόμη και πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα και πριν τα τεστ δείξουν τα θετικά περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τους φορείς γρηγορότερα από τα επιστημονικά τεστ που υπάρχουν σήμερα και σε πολύ ταχύτερο ρυθμό. Δεν υπάρχει περίοδος αναμονής, καθώς οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν αμέσως την παρουσία του ιού Covid-19.
Στα αεροδρόμια και στα σύνορα σε όλο τον κόσμο ζητούν εναγωνίως αυτούς τους εκπαιδευμένους καθαρόαιμους σκύλους ανίχνευσης, οι οποίοι θα επιταχύνουν την διαδικασία και θα μπορούν να περιπολούν με ασφάλεια στα σημεία εισόδου των συνόρων, κρατώντας έτσι τις χώρες ασφαλείς από τον ιό και επιτρέποντας να γυρίσει ο κόσμος σε κάποια κανονικότητα.
(Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μπορούμε να δούμε στην σελίδα της FCI στο link: https://www.facebook.com/fci4pedigreedogs/videos/386312022496719 είναι ευγενική παραχώρηση της Heidi Nissinen)